Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over onze therapie en aanverwante onderwerpen.
Hoe leer ik aarden / aardingsoefeningen?
Ik leer je aardingsoefeningen zodat je gaat voelen waar je spanning nu echt zit. Je spanning is de oorzaak van je angst. Het is een vastgeslagen ervaring en die maakt dat je angstaanvallen krijgt.
Ik heb veel last van spanningen, lost de therapie deze op?
De spanningen eruit trekken: dit is een speciaal ontwikkelde techniek die je helpt om je spanningen uit je lichaam en je gedachten te halen.
Na een therapiesessie voel ik me erg moe. Hoe kan dat?
Je vermoeidheid kan komen omdat je iets hebt opgelost met de therapie. Het gaat weer iets beter met je. Maar dan voel je pas hoe moe je eigenlijk bent, hoeveel energie je angst je heeft gekost. Ik zie héél vaak dat mensen in het begin zich zo voelen. Maar na verloop van tijd gaat het dan steeds beter. Als je maar regelmatig even stopt met rennen. Ook al word je juist dan héél moe en depri, dat is niet erg want dan ruimt je lichaam je spanning op. Het gaat echt wel over.
Ik voel me soms duizelig nadat ik therapie heb gehad. Hoe kan dat?
Als je lichaam iets gaat repareren, een gestoten knie, een verzwikte enkel, een brandwond dan komt er vocht op de plek van de wond of kneuzing. In je hersenen gebeurt hetzelfde als je een (langlopend) probleem oplost, er komt plaatselijk extra vocht in. Je wordt duizelig als je hersenen het vocht er daarna weer uit gaan pompen. De duizeligheid gaat vanzelf over, als het oplossingsproces ongestoord heeft kunnen verlopen is daarna je probleem opgelost.
Zijn er Gnosis Therapeuten in België?
Er zijn inderdaad maar weinig therapeuten die mensen met derealisatie of depersonalisatie kunnen helpen. Er komen bij ons ook aardig wat mensen uit Belgie voor therapie. Ook zij geven aan dat ze in Belgie geen therapeut kunnen vinden. Ik begrijp dat de afstand het moeilijk maakt om therapie bij ons te komen volgen. Maar daar zijn natuurlijk oplossingen voor. Het blijft altijd prettiger om face-to-face therapie te volgen, maar via Video-meeting doen we ook regelmatig. Laat ons maar weten of dit voor jou een optie is.
Zijn er Gnosis Therapeuten in mijn buurt?
Wij kennen helaas geen andere therapeuten die derealisatie, depersonalisatie of psychoses behandelen zonder medicijnen. Ik begrijp dat de afstand het moeilijk maakt om therapie bij ons te komen volgen. Maar daar zijn natuurlijk oplossingen voor. Het blijft altijd prettiger om face-to-face therapie te volgen, maar via een video-meeting geven we ook regelmatig behandelingen. Laat ons maar weten of dit een optie is voor je.
Hoe stop ik het continu denken en piekeren?
Als je hoofd continu aan het denken is en er nooit eens een stilte valt in dit proces, kan het je hepen om een mindmap te maken van je gedachten. Begin eens met de gedachten die je hebt als je wakker wordt. Ga je gedachten eens op deze manier structureren. Je hoofd wil graag een probleem oplossen, maar blijkbaar is er nog geen overzicht. Door overzicht te creëren wordt het rustiger in je hoofd.
Wat gebeurt er in je hersenen wanneer je stress hebt en hoe los je het op?
Om angst en stress op te lossen moeten je frontale hersenen de regie overnemen van je angstcentrum in je hersenen. Het angstcentrum draait een overlevingsprogramma af dat in het verleden je heel goed heeft geholpen een stressvolle situatie te overleven. Maar dat programma wordt telkens opnieuw afgespeeld in situaties die daar enigszins op lijken. Je kan daar heel veel last van hebben, vaak denk je achteraf dat je anders had willen reageren. Met Gnosis Therapie los je dit soort problemen op zodat je een volgende keer niet meer vanuit je angstcentrum reageert.
Wat is belangrijk als je stress wilt oplossen?
Beweging is heel belangrijk bij het oplossen van stress. Dus lopen, boksen maar ook stressrelease. Met stressrelease tril je de spanningen uit je lichaam. Doordat het stressniveau dan vermindert, voel je de onderliggende emoties beter. Je maakt dan makkelijker contact met deze emoties en kan ze dan ook eindelijk doorleven. Uiteindelijk voel je een hele grote opluchting.
Wat is StressRelease?
Je lichaam gaat dan trillen maar in feite ben je de spanningen in je hoofd aan het oplossen. Je zal zoals de meeste mensen ervaren dat na een half uur Stressrelease je een stuk minder gedachten zult hebben.
Hoe lang en vaak moet je Stressrelease en aardingsoefeningen doen?
Is het wetenschappelijk bewezen dat het werkt?
Stressrelease en aardingsoefeningen zijn oefeningen die de basis vormen voor de therapie. Wanneer je de stress die je hebt ontlaadt, is het makkelijker om het probleem echt op te lossen. Dat en hoe de oefeningen werken is niet wetenschappelijk bewezen. De wetenschap moet dan eerst geïnteresseerd zijn om het te onderzoeken. Daarvoor moet het grootschalig worden onderzocht en dat kost heel veel geld. Wel is het zo dat alle en dan ook echt alle klanten van Gnosis therapie baat hebben bij deze oefeningen. Als je de oefeningen regelmatig thuis doet, versnelt de therapie. Je kunt het boek bestellen op deze website, kijk in het hoofdmenu bij het kopje Winkel.
Hoe kan ik mijn emoties ontladen?
Elke angst kent maar één oplossing: flink boos worden en terug gaan slaan. Om je boosheid een keer goed kwijt te kunnen heb ik een bokszak en honkbalknuppel die je daar heel goed voor kan gebruiken. Maar eerst laat ik je je angst uit je lichaam halen en want veel van ons zijn geblokkeerd in het uiten van onze boosheid. Uiteindelijk sla je je angst stuk op de bokszak. Je voelt je daarna bevrijd van zoveel spanningen!
Waarom kan ik me verdrietig voelen terwijl ik iets leuks aan het doen ben met leuke mensen?
Je hebt wel eens dat als je een activiteit met vrienden of familie gaat doen, je vooraf er veel in in hebt, maar als je er eenmaal bent je niet meer blij bent. Je hebt geen idee waar de verandering van je gevoel vandaan komt. Maar van alleen thuiszitten word je ook niet gelukkig. Je vraagt je af hoe dat kan. Waarschijnlijk is er iets gebeurd dat als een trigger voor je werkt. Een geluid, een beweging, iets waardoor je terugschiet naar een vervelende ervaring en jij je verdriet en pijn weer voelt. Je hebt niet in de gaten wat er precies gebeurt, maar je voelt je erg rot.
Waarom voel ik verdriet terwijl eigenlijk alles goed gaat in mijn leven?
Je kan je verdriet pas voelen als je leven in een rustiger vaarwater komt. Op het moment dat je nog hard aan het doorrennen bent, voel je niet hoe het echt met je gaat. Pas als je tot rust komt, komen je gevoelens naar boven. En dan kan je gaan verwerken. Dus laat het maar rustig komen en vlucht niet in de televisie, telefoon, boek of wat dan ook.
Kan het dat je na het ontgiften van medicijnen of dugs emotioneler wordt?
Na het ontgiften van drugs, medicijnen etc tijdens een therapiesessie kan het voorkomen dat meer emoties voelt. De drugs of medicijnen onderdrukken je gevoel, maar nu deze niet meer in je lichaam zitten ga je je gevoelens steeds meer ervaren. Laat je verdriet maar stromen en laat je boosheid ook los. Als je boos bent, richt het dan niet op je medemens, maar sla op een bokszak net zo lang tot al je boosheid eruit is.
Is het verstandig om mijn emoties met anderen te delen?
Gevoelens zijn eerlijk en daar horen mensen met respect me om te gaan. Ook jijzelf... Veel mensen ervaren als ze verdriet hebben dat ze wantrouwend worden: is het wel oké dat ik mijn verdriet laat zien, word ik niet uit gelachen etc. Door te ervaren dat het oké is doordat je omgeving lief reageert gaat, kan je je verdriet al enigszins loslaten. Door het te delen ontlaad je je spanning. Dan kan je ook je wantrouwen los gaan laten, dat is voor mensen een hele moeilijke stap.
Wat is Derealisatie, depersonalisatie?
Derealisatie en het bijbehorende zweefgevoel is het effect dat kan optreden nadat we lange tijd onder stress staan. Soms hebben we deze verschijnselen al zo lang dat we het niet eens meer beseffen. Het is al zo gewoon geworden maar ons lichaam is het er niet mee eens en verzet zich ertegen.
Hoe ontstaat derealisatie, depersonalisatie?
Wanneer er een dreigende of stressvolle situatie ontstaat zijn er in eerste instantie vier manieren waarop we kunnen reageren:
1. Vechten
2. Vluchten
3. Ontkennen
4. Bevriezen
Wanneer de eerste vier stappen voor ons niet mogelijk zijn komen we terecht in de laatste manier om de situatie te overleven:
5. Uitstappen, gaan zweven (Derealisatie/Depersonalisatie).
Wat is het nut van Derealisatie, depersonalisatie?
Het doel is dat we de bedreigende situatie overleven en we proberen te voorkomen dat we ons nog bedreigd voelen. Derealisatie helpt ons niet te voelen en te overleven in stressvolle situaties, maar als de stressvolle situatie voorbij is kan het derealisatiegevoel blijven hangen. In het gewone leven kan je dan niet meer goed functioneren. Je bent nog steeds afgesloten van je gevoel.
Wat houdt de therapie voor Derealisatie en depersonalisatie in?
Veel mensen die bij mij komen hebben een heftige ervaring(en) gehad of hebben drugs gebruikt of medicatie gekregen en zijn daardoor in ernstige problemen gekomen. Ik help je daar weer vanaf zodat je herstelt en weer in je eigen kracht komt te staan.
Mijn aanpak kent een aantal stappen: stressrelease, emotioneel ontladen, aardingsoefeningen, spanningen eruit trekken, ontgiften van je lichaam.
Verdwijnt de Derealisatie, depersonalisatie na de therapie snel? Kan het weer terugkomen?
Wanneer je Gnosis Therapie volgt voor het oplossen van de dr/dp, verdwijnt het niet als sneeuw voor de zon. Soms heb je dat idee wel even, maar even later komt het toch weer (even) terug. Je lost het in stapjes op zodat het uiteindelijk wel helemaal verdwenen is. De tussenliggende periodes dat de dr/dp weg is duren steeds langer maar dan vlam het soms toch even op. Je kan dan ook last hebben van rare dromen. Blijf de oefeningen die je hebt geleerd doen zodat je spanning zakt en laag blijft.
Hoe ontstaan aanvallen van angst en paniek?
Angst- en paniekaanvallen ontstaan door emotionele spanningen die we niet ontladen of door behandelingen die we krijgen met technieken die spanningen onderdrukken. Ons lichaam accepteert dit niet als oplossing.
Hoe kom ik van mijn depressie af?
We komen in een depressie doordat we geen weg meer zien uit onze problemen. We zijn te veel gericht op onze angst en deze angst verlamt ons denken en voelen. Door je uit je angst en dus je denken te halen, leer je weer naar je gevoel te luisteren en ontstaat er een oplossing.
Is het mogelijk om therapie te volgen terwijl ik antidepressiva of antipsychotica gebruik?
Anti-depressiva en anti-psychotica onderdrukken de spanning die je in je lichaam voelt, zodat het dragelijk voor je wordt. Maar ze lossen je probleem niet op. Voor de therapie die je bij Gnosis Therapie kunt volgen is het geen groot probleem dat je medicatie slikt, wel is het zo dat je minder goed bij je gevoel kan komen. Daardoor is het lastiger om bijvoorbeeld je angst of dwanggedachten te voelen. Mensen die geen medicatie slikken gaan over het algemeen makkelijker door de therapie heen. Wanneer je wel medicatie slikt en therapie gaat volgen, zal je merken dat na verloop van tijd je klachten afnemen. Vaak willen klanten dan hun medicatie afbouwen. Doe dit altijd onder begeleiding van je arts. En bouw af in kleine stappen.
Hoe kan ik antidepressiva afbouwen?
Stoppen met antidepressiva kan redelijk wat problemen geven. Wanneer je te snel stopt of te snel afbouwt kan je zelfmoordgedachten en -poging en krijgen of je wilt andere mensen iets aandoen. Je moet de medicatie altijd langzaam afbouwen en onder begeleiding van je arts. Zorg dat je in kleine stappen afbouwt. Het is vooraf niet te zeggen hoe langzaam je moet afbouwen, de ene persoon is veel gevoeliger dan de ander persoon voor verminderen van de dosering van antidepressiva. Vooral de laatste stappen blijken voor veel mensen de moeilijkste te zijn.
Hoe ontstaan dwanggedachten en hoe kom je er van af?
Dwanggedachten ontstaan doordat we emotionele spanningen niet ontladen of doordat we behandelingen krijgen met EMDR, Hypnose, NLP of EFT. Deze technieken onderdrukken de spanningen maar je lichaam accepteert dit niet als oplossing. Door je uit je angst en dus je denken te halen, en je spanningen te ontladen, leer je weer naar je gevoel te luisteren en ontstaat er een oplossing.
Hoe ontstaat een psychose?
Psychoseaanvallen ontstaan door emotionele spanningen die niet ontladen worden of door behandelingen met technieken die spanningen onderdrukken. Het lichaam accepteert dit niet als oplossing. Als de spanning te hoog oploopt en ineens tot ontlading komt, kan je een psychose krijgen .
Sommige van deze klachten zijn veroorzaakt door drugs/medicatie en andere door heftige ervaringen. Als we lang onze spanningen niet kunnen ontladen dan kom we in een cirkel terecht die steeds dieper gaat. We gaan op de vlucht voor de spanning en uiteindelijk komen we in een psychose terecht. Een psychose is feitelijk niets anders dan dat je beide hersenhelften even niet meer functioneren. Het is een gevolg van veel hoogopgelopen spanningen. In sommige gevallen is het een gevolg van het gebruik van drugs. We denken wel te weten wat er in een joint, MDMA of XTC zit maar vaak weten we het eigenlijk niet. We kunnen er behoorlijk ziek van worden. De middelen verdoven ons verstand en maken het deels ook kapot. Het kan lang (een jaar) duren voordat we weer normaal functioneren.
Wat is een psychose?
Een psychose is niets anders dan dat je beide hersenhelften even niet meer functioneren. Die is het gevolg van veel te hoge spanningen.
Kan je van drugs een psychose krijgen?
In sommige gevallen is het een gevolg van het gebruik van drugs. Je denkt wel dat je een joint rookt of MDMA of XTC slikt maar je weet het vaak niet wat er echt inzit. Je kan er behoorlijk ziek van worden. De middelen verdoven je verstand en maken het deels ook kapot. Soms kan het lang (een jaar) duren voordat je weer normaal bent.
Wat zijn de hoofdpijnklachten bij een psychose?
Heel veel mensen hebben hoofdpijn boven de oren. Deze plek op het hoofd staat voor het hartgebied. Het hartgebied reageert op het verlies van je territorium. Heb je heftige ervaringen met pesten bijvoorbeeld dan zal dit gebied gevoeliger zijn en ook meer reageren op drugs. Maar drugs maken het niet beter, ze maken je verstand zwakker. Het gevolg is dat de spanning nog verder oploopt. Met als uiteindelijk gevolg een psychose. Feitelijk een poging van de natuur om het probleem op te lossen. Als het tot genezing komt, dan zwelt het hersenweefsel op en dat is de hoofdpijn die je dan voelt. Alle genezingen in een lichaam gaan gepaard met vocht en dus zwelling. Door de zwelling kan je verstand even niet goed werken en dat maakt je in sommige gevallen psychotisch. Dat gebeurt als het aan beide kanten van je hoofd opzwelt. In 99,99% van de gevallen is dat aan één kant van je hoofd en merk je hoogstens dat je wat meer geprikkeld of depri bent. De volgende dag is alles weer normaal.
Hoe ontstaat een migraineaanval?
Migraine is een gevolg van veel opgebouwde spanning die we niet of onvoldoende ontladen. We leven in een stressvolle samenleving waarin we dagelijks onder stress staan. Wanneer we meer stress opbouwen dan ontladen, loopt het stressniveau in ons lichaam steeds verder op. Wanneer het stressniveau te hoog wordt geeft ons lichaam signalen, bijvoorbeeld migraine, en functioneert het niet meer zo goed.
Hoe ontstaat een Burnout?
We leven in een stressvolle samenleving waarin we dagelijks onder stress staan. Wanneer we meer stress opbouwen dan ontladen, loopt het stressniveau in ons lichaam steeds verder op. Wanneer het stressniveau te hoog wordt geeft ons lichaam signalen en functioneert het niet meer zo goed. Burnout ontstaat door langdurige overbelasting en het niet luisteren naar ons gevoel. We gaan steeds over onze grenzen en op het moment dat de stress ophoudt of wanneer we onze uiterst grens hebt bereikt komen we in een burnout terecht.
Wat is HSP, hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid?
Wanneer er een dreigende situatie ontstaat zijn er in eerste instantie vier manieren om hierop te reageren:
1. Vechten
2. Vluchten
3. Ontkennen
4. Bevriezen
Wanneer de eerste vier stappen niet mogelijk zijn kom je terecht in de laatste manier om de situatie te overleven:
5. Uitstappen, gaan zweven (Derealisatie/Depersonalisatie).
Een HSP'er stapt meestal in vluchten en bevriezen. Slaat dan veel spanning op en is na een tijdje uitgeput. Wat de problemen alleen maar groter maakt omdat je sneller gaat vluchten als je moe bent. Dan volgt het vermijden wat het nog meer versterkt. Welke manier je ook gebruikt, het doel is dat je de bedreigende situatie overleeft en je probeert te voorkomen dat je je nog bedreigd voelt.
Wat is een bipolaire stoornis?
Een bipolaire stoornis wordt veroorzaakt door een onbalans in de hersenen. Iedereen heeft in meer of mindere mate zo'n onbalans in zijn hersenen. Als deze onbalans heel groot is dan ga je van heftige depressie naar heftige manie. De oorzaak van deze onbalans is meestal te vinden in conflicten met de ouders of een tiranniserende broer of zus in de jeugdjaren. Als een van deze conflicten op latere leeftijd tot oplossing komt dan schakelt een hersenhelft uit voor een bepaalde periode. Dan ben je in een manische of depressieve fase beland. Vaak ontstaan in deze periode nieuwe conflicten waardoor de onbalans blijft bestaan. De aanpak van deze stoornis moet tweeledig zijn: je moet geholpen worden met het oplossen van je conflicten zodat je manische of depressieve fase sneller overgaat en daarnaast moet je omgeving geholpen worden om er anders mee om te gaan zodat er geen nieuwe conflicten ontstaan. Wanneer je in therapie gaat met deze klachten moet je rekening houden met een langdurend traject om het volledig opgelost te krijgen.