Het labelen van mensen maakt dat mensen in hun depressie blijven hangen. We gaan geloven dat we een stofje missen en depressief zijn. Dat is buitengewoon schadelijk voor mensen die al zo veel moeite hebben met het leven, we worden er steeds passiever van. We worden depressief als we traumatische ervaringen hebben gehad op het gebied van het ondernemen van dingen. Als we één of meerdere traumatische ervaringen hebben gehad, dan willen we niet nog een keer die pijn voelen en gaan we gelijksoortige situatie vermijden. Uiteindelijk komen we passief op de bank te zitten en ondernemen we niets meer in ons leven. Door specifiek te vragen naar de ervaringen op het ondernemende gebied, komen onze traumatische ervaringen vanzelf bovendrijven.
Vaak ligt de oorzaak van onze depressie in de kindertijd. We wilden veel ondernemen, ontdekken hoe de wereld in elkaar zat, maar we werden telkens weer teruggezet. Er werd ons gezegd dat we te klein, te dom, te jong enzovoorts waren. Door heel veel van die korte afbrekers worden we geprogrammeerd om niets meer te willen ondernemen. Eenmaal volwassen geworden denken we: ”Nu ga ik het wel maken, er is niemand die me nu nog tegenhoudt”. Er is niemand in het hier en nu die ons tegenhoudt, dat klopt. Maar in ons hoofd werkt het anders. De opmerkingen en afwijzingen van vroeger staan nog zeer actief in ons systeem. Die halen elk initiatief onderuit of zorgen er onbewust voor dat we mislukken. Anderen voelen dan dat ze ons kunnen misleiden en doen dat ook.
Gevolg: we hebben het gevoel niet te slagen in ons leven.
Als we te vaak een traumatische ervaring hebben opgedaan als we initiatief wilden nemen en we deze ervaringen niet hebt kunnen verwerken, worden we vanzelf depressief. We worden neerslachtig, we denken geen toekomst meer te hebben en we gaan zaken verwaarlozen. We zien de wereld heel donker. De traumatische ervaringen worden in onze rechterhersenhelft opgeslagen. We gaan dan meer vanuit onze linkerhersenhelft functioneren.
Paperback Stress Release, de Snelste manier.
Gemakkelijk en snel te leren en toe te passen.
Veel zinvolle informatie.
Duidelijke uitleg met foto's en illustraties.
Voor iedereen fysiek toepasbaar.
Het boek Stress Release, de snelste manier.
We gaan de stress die je lichaam heeft vastgehouden ontladen op zes niveaus:
1. Lichamelijk. Je gaat trillen. Net zoals een dier dat doet nadat het is ontsnapt aan een aanval van een roofdier.
2. Geestelijk. Je krijgt les in hoe trauma’s, ziekte en genezing werken.
3. Psychisch. Je gaat elke angst omzetten in boosheid en later in verdriet.
4. Spiritueel. Je gaat begrip, inzicht en wijsheid aanbrengen in je leven.
5. Somatisch. Je gaat de spanning in je zenuwen er zelf eruit halen en daarna herstel je op eigen kracht.
6. Actie. Je gaat je leven anders inrichten. Als je niet anders gaat leven dan je voorheen deed, dan blijf je ziek.
In het verstand zijn er zes stappen:
1. Alles komt voort uit een perspectief.
2. Dit perspectief creëert een angst als het niet op respect is gebaseerd.
3. Deze angst voelen we in ons lichaam en dat zou het moment moeten zijn dat we in beweging komt om iets aan de angst te doen.
4. We nemen al dan niet actie om de angst op te lossen. Vaak schuiven we het probleem voor ons uit en ons probleem lost niet op.
5. Mentaal. We hebben geprobeerd het probleem op te lossen, maar hebben we nu de juiste oplossing gevonden of niet? Als we het probleem niet hebben kunnen oplossen en de situatie waarin we leven is niet veranderd, dan zullen we in hetzelfde patroon blijven zitten.
6. Fysiek. Je lichaam gaat je helpen om de stress de baas te zijn en te blijven. Als je stopt met hardlopen, dan krijgt je spierpijn. Zo werkt het ook met stress. Als je stopt met de stress dan word je grieperig.
In de depressie behandeling zonder medicijnen passen we een aantal specifieke stappen toe.
De eerste stap is het opheffen van de onbalans tussen je verstand en je gevoel. Je gevoel past niet bij wat je verstand zegt. Je begrijpt niet waar het gevoel vandaan komt. Door specifieke vragen te beantwoorden, kom je erachter waar het gevoel vandaan komt en lossen we samen het onderliggende probleem op.
De tweede stap is het oplossen van je angsten. Je leert voelen waar je angsten zitten en hoe ze ontstaan. Daarna gaan we je angsten oplossen. Dat doen we met een speciale techniek: de muur van angst. Hiermee lossen we je angst op en merk je vrij snel dat je leven lichter wordt. Je krijgt weer ruimte om te leven en het leven wil dat je die ruimte gaat innemen.
De derde stap is het leren omgaan met het leven in het hier en nu. Ook na je depressie zal je een keer een initiatief nemen dat niet door anderen wordt opgepakt en uitgewerkt. Dan zal je er op een goede manier mee moeten omgaan. Je doet dan dezelfde stappen geheel zelfstandig. Heel soms loop je dan nog ergens tegenaan en dan bel je even.
Je behandelt je depressie op door je traumatische ervaringen aan te pakken.
Ervaringen zijn traumatisch voor ons als ze:
1. Plotseling, totaal onverwacht zijn.
2. Heftig zijn, we zo bang worden dat we denken het niet te overleven.
3. We het gevoel hadden geïsoleerd te zijn, we waren alleen of we hadden geen steun van onze omgeving. We kunnen bij wijze van spreken in een volle kroeg een trauma oplopen. Maar ook in ons gezin, de hele familie was erbij maar niemand deed iets om ons te steunen. Wanneer je via je gevoel op zoek gaat naar deze ervaringen kom je ze vanzelf tegen. We gaan dan aan het werk om de ervaring met het bijbehorende gevoel op een goede manier op te lossen zodat ze daarna niet meer in je systeem zitten.
Wat is gek?
Waneer je telkens hetzelfde doet, verwachten dat er iets anders gebeurt.
Veel depressieve mensen vinden het leven zwaar. We denken regelmatig: "Ik hoor hier niet thuis! Ik kan hier niet leven, het is zo liefdeloos. Ongrijpbaar!" We zijn onbewust uit ons lichaam gestapt in een poging om dingen opgelost te krijgen. Alleen werkt het niet en veroorzaakt het juist het tegenovergestelde van wat we wilden bereiken. Om een fijn leven te hebben, moeten we er onder alle omstandigheden in het hier en nu zijn. Er gebeurt ons niets als we bij onszelf blijven, ons innerlijke zijn. Niemand en niets kan je tegenhouden. Daarom leer ik je om beter bij jezelf te blijven en te ervaren wat het leven nu is.
Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we het verloop van je leven. Welke traumatische ervaringen zijn er geweest en wie heeft daar een rol in gespeeld. Zo weet ik gericht wat we aan willen gaan pakken. Daarna leer ik je het systeem om je verstand en gevoel weer in balans te brengen. Met mijn hulp leer je je depressie te behandelen en op te lossen.
In de eerste sessie van de depressie behandeling leer je de basiskennis van de psyche en hoe traumatische ervaringen je leven hebben beïnvloed en dat nog steeds doen. In de praktijk gaat het proces heel natuurlijk en heb je vaak niet in de gaten dat we een proces volgen. Ik breng je op emotioneel en verstandelijk niveau weer helemaal in balans.
Veel mensen gebruiken medicatie om de depressie de baas te worden. Maar de medicatie onderdrukt onze symptomen, het is een fopmiddel. We voelen niet dat een groot deel van ons verstand versuft wordt gemaakt. Bovendien beschadigen die middelen onze hersenen en op lange termijn onderdrukken ze onze depressie niet meer. Dan hebben we zwaardere middelen nodig en als we besluiten om geen anti-depressiva meer te gebruiken, lopen we een zeer groot risico om zelfmoord te plegen. Dit is een bekend risico als we ineens stoppen met anti-depressiva.
Wees dus uiterst voorzichtig met het beëindigen van de anti-depressiva. Doe dit nooit zonder goede begeleiding en therapie. Alle pijn die we chemisch hebben weggedrukt zal naar boven komen en we voelen ons ziek doordat ons lichaam gaat ontgiften. Het lichaam zich gaat herstellen en dat kost veel energie.
Het anti-depressiemiddel maakt onze hersenen een beetje stuk net als heroïne en cocaïne dat doet. Omdat we daar op termijn psychotisch van worden, krijgen we later een anti-psychoticum voorgeschreven. En zo worden we nog dieper de ellende in getrokken. Bij Tros Radar is daar al een uitzending over gemaakt.
De uitzending van Tros Radar over anti-depressiva. UITZENDING scroll door naar 9.50 minuten voor het begin van het item.
Enkele hoofdpunten uit de uitzending:
1. Het is een 60 jaar oude leugen dat we stofjes missen in ons hoofd. Zoals de professor in de film het zo mooi verwoord: Ik snap niet dat jullie daar nog intrappen! Als we alcohol drinken ben je vrolijk, als we niet vrolijk zijn dan missen we toch geen alcohol in ons hoofd?
2. De psychiaters weten dat het een onzinverhaal is maar schrijven het toch voor. Nu laten ze het de huisarts doen. Gelooft hij er wel in?
3. Ruim 1.3 miljoen mensen slikken antidepressiva terwijl de werking slopend is voor onze geest. Een nieuwe markt voor antidepressiva zijn de mensen met een burnout. Maar antidepressiva helpen helemaal niet tegen een burnout.
4. Anitdepressiva werkt alleen bij heel ernstige depressieve mensen, Voor 5% van deze heel ernstig depressieve mensen geeft het een verlichting van de klachten. Wanneer in de natuurkunde onderzoek wordt gedaan naar de effecten van een maatregel wordt alles onder de 4% beschouwt als ruis. Geen effect dus.
Medicatie is niet verslavend?
Op veel websites van doktoren en farmaceuten komen we de teksten tegen dat antidepressiva en antipsychotica niet verslavend zijn. Zelfs de bijsluiter vermeldt het expliciet. Dit is woordelijk juist. We hebben niet de behoefte om er steeds meer van in te nemen. Vergelijk het met zuurstof: zuurstof is ook niet verslavend. Maar als we minder zuurstof inademen, krijgen we het toch echt heel benauwd en voelen we ons heel beroerd. Met deze middelen is het voor (naar mijn eigen schatting) 25-40% van de mensen precies hetzelfde: we worden heel beroerd als de dosering wordt verlaagd. Na een jaar antidepressiva slikken zijn we afhankelijk van het middel.
Hierbij een filmpje van de BBC over Seroxat/ Paroxitine.