HSP

HSP

Een glazen bol om in te kijken. Hoe zit het nu in elkaar Hoog sensitief

Je denkt met je emotionele hersenen en dus vertaal je alles naar je emoties. Je bent dan meestal ook heel intuïtief en creatief.

Het gevolg is dat we ons vaak onprettig voelen in gezelschap omdat daar veel mensen zijn en die raken vanzelf een stukje van onze eigen pijn aan. Zo hoeft het leven niet te zijn. Als je je eigen pijn hebt losgelaten dan raakt de pijn van een ander je niet meer zo erg. De ander heeft het nog niet losgelaten en jij al wel. Dat maakt de pijn van een ander niet minder erg maar voor jou wel beter te accepteren, zonder dat je hierover een oordeel over hebt of medelijden bij voelt.

Medelijden is een valkuil die vaak voorkomt. Met medelijden lossen we niets op, we maken het alleen maar erger. We nemen de pijn van een ander over en daarmee nemen we een deel van de oplossing weg. Met medelijden lossen we het probleem van de ander niet op, de ander kan zijn probleem niet volledig doorleven omdat wij pijn hebben overgenomen. De ander kan zijn probleem nu niet oplossen en wij hebben extra pijn erbij gekregen die we ook niet kunnen oplossen.

Start met Stress Release, tril je spanning eruit!

Trauma en stress ontladen op de snelste manier paperback

Paperback Stress Release, de Snelste manier.

Gemakkelijk en snel te leren en toe te passen.

Veel zinvolle informatie.

Duidelijke uitleg met foto's en illustraties.

Voor iedereen fysiek toepasbaar.

Het boek Stress Release, de snelste manier.

Word waarnemer en accepteer dat de ander en jezelf iets te leren hebben van het leven dat je leidt. Leven is ervaring opdoen. Ervaring in de wereld waarin je leeft, ervaringen van jezelf en van een ander. Niet alles wat ons overkomt hebben we zelf gecreëerd, niet alles hebben we over onszelf afgeroepen. Soms gebeurt ons iets omdat anderen verzuimd hebben om iets te doen. Deel die ervaring en de wereld wordt weer wat wijzer.  

Een HSPer voelt vaak geen grens tussen zichzelf en de ander.

Begeleiding en therapie bij hoogsensitiviteit

Als hoogsensitief mens heb je begeleiding en hulp nodig in het leren omgaan met energie en gevoel. Door je gevoelssysteem schoon te maken van alle pijnlijke ervaringen, word je meer jezelf. Met de HSP therapie leer je je eigen leven onder de loep nemen en opruimen. Als je meer jezelf bent, heb je meer rust. Je ziet vanuit welk standpunt een ander leeft en je hebt er vrede mee, zelfs als je het oneens bent met de ander. Je krijgt meer rust, gaat meer accepteren in je leven, het worstelen met je gevoel en verstand is voorbij. Verstand en gevoel worden één.

Hoogsensitieve mensen hebben vaker een drukkend gevoel in de keel-, hart- en maagstreek.

De meeste druk komt van de zonnevlecht, die bevindt zich onder het borstbeen. Hier komt al het gevoel binnen. Je gevoel is niet verkeerd maar soms neem je energie of gevoelens van anderen over. Dat komt vaak voort uit angst. Dat doet pijn omdat je de pijn van de ander herkent.

Oppikken van energie en gevoelens
Meisje dat er niet meer uit komt, depressief armen over elkaar en voorovergebogen
afschermen en blokkeren

We proberen spiegels te visualiseren of rozen om ons heen die diep geworteld zijn. Het werkt tijdelijk. De ervaring leert dat het op lange termijn averechts werkt. We kunnen wel heel creatief worden met het verzinnen van muren en energie maar het doet helemaal niets. Ik heb van alles geprobeerd, het effect was altijd maar tijdelijk.

Door de energie te respecteren en een oplossing te vinden die bij de ander paste, stopte het. Zolang de ander geen passende oplossing heeft, ben jij degene die het mag oplossen. Help de ander dus aan de oplossing en jij bent ervan verlost. Je hoeft alleen de verbindingen die je belasten op te lossen. De andere verbindingen geven je energie.

De oorzaak van hoogsensitief of hooggevoelig zijn

De oorzaak ligt meestal in de geboorte. Die was heftig en daardoor begon je leven met hoogspanning en dus ging je scannen om een nieuwe heftige ervaring voor te zijn. Daarna komt het proces van het onvoldoende uitspreken van onze gevoelens. Soms is hierbij sprake van extra traumatische ervaringen, waardoor het uitspreken of laten stromen van gevoelens voor ons wordt tegengehouden. We hebben geen vertrouwen om de door ons waargenomen gevoelens uit te spreken. In de beschermende omgeving van de praktijk komen de gevoelens sneller aan de oppervlakte en worden deze gevoelens geaccepteerd.

We beginnen met het in kaart brengen van de heftige ervaringen en kiezen dan de knooppunten in het geheel. Sommige ervaringen komen voort uit een bron en dat noemen we een knooppunt. Door het knooppunt los te maken, valt de rest voor 95% uit. Bijvoorbeeld je hebt een traumatische geboorte gehad en daarna was je heel aanhankelijk of je had verlatingsangst. Daarna ontstaat er een periode van pleasen om maar niet verlaten te worden. Dat is dus een knooppunt geworden voor continue stress en het ergste is, je hebt het niet in de gaten. Uit je omschrijvingen halen we die knooppunten en dan pakken we die eruit.

De problemen kunnen mentaal zijn of emotioneel. Maar tegenwoordig pakken we het hele systeem ineens aan. We laten je inzien dat je reageert vanuit angst en dan pak je een paar jongleerballetjes als vorm van je angst. Daarna stellen we 10 heel slimme vragen en laat je de balletjes los. Daarna gaat je brein ineens vanzelf alles opruimen. Dit proces beginnen we zittend, dan staand en lopend en dan nog een laatste keer liggend. Zo hebben we alle systemen in je hersenen geactiveerd en opgelost. Je brein gaat echt stevig aan het werk en dat merk je dan ook. Emotie komt nog maar zelden aan bod in het proces en dat maakt het geheel aanzienlijk effectiever en sneller.

Als je vragen hebt, stuur me dan een whatsapp bericht en dan komen we snel tot de kern.